Un an în lumea mediesana a fluturilor
sau
"Apollo în Medias"



Peisajul înconjurator al Mediasului, cu paduri de fag, stejar si tei, câmpiile cu flori si fânete si plantatiile de vita de vie, au entuziasmat mereu iubitorii naturii. Aici traiesc si multe specii de fluturi. Între anii 1976 si 1989 au fost constatate peste 700 de specii de fluturi, în parte apartinând speciilor rare din Europa, sau chiar pe cale de disparitie.

 
peisaj mediesan: click pentru marire (99kB!)
 
phigalia: click pentru marire
phigalia
                                            
< apasati pe imaginile miniatura,
pentru a vedea poza marita
 
 

Πnca mai e zapada în februarie când, în zilele blânde, iese la iveala phigalia pedaria,
a carui femela este fara aripi. El anunta apropierea primaverii.

 

În aprilie apare pe câmpuri umede, presarate cu rânjica, antocharis cardamines. Omida lui de un verde delicat traieste în iunie/iulie pe frunzele de rânjica (cardamine pratensis) si este greu de vazut din cauza culorii de mascare.

^ Început ^


>
antocharis cardamines: click pentru marire
antocharis cardamines

cardamine pratensis: click pentru marire
rânjica
saturnia pyri: click pentru marire
ochi de paun de noapte

prunus persica: click pentru marire
piersic în floare

<

Fluturele din zona Mediasului, cu anvergura cea mai mare (pâna la 17 cm) este ochiul de paun de noapte (saturnia pyri). El zboara în luna mai în apropierea pomilor fructiferi (meri, peri, piersici). Este un fluture de noapte, fiind atras puternic de catre sursele de lumina artificiala (neon, etc.). Omizile lui mari sunt verzi cu tuberculi albastri.

 
colias myrmidone: click pentru marire
colias myrmidone

colias chrysotheme: click pentru marire
colias chrysotheme

iphiclides podalirius: click pentru marire
iphiclides podalirius

papilio machaon: click pentru marire
papilio machaon

prunus spinosa: click pentru marire
porumbar

<

C u totul altfel de biotopuri sunt cele cu influenta de stepa, pe coastele dealurilor Ighisului. Aici traiesc cel putin 5 specii din fam. pieridae, dintre care cei mai frumosi sunt Colias myrmidone si Colias chrysotheme.
Pe arbustii de porumbar (prunus spinosa), unde îi traieste si omida, zboara frumoasa coada de rândunica (iphiclides podalirius).
Numit în popor tot coada de rândunica, îl vedem si pe papilio machaon, care este unul din cei mai cunoscuti fluturi din Europa. El apare si în gradinile noastre, omida lui dungata în verde si negru traind pe plantele de anason, sau morcov. Multi dintre noi distrugem omizile, nestiind ce fluture splendid se dezvolta din ele!
Acesti doi fluturi, din cauza aspectului lor cu cozile lungi, amintind de pintenii unui cavaler, au dat numele unei întregi familii : papilionidae



^ Început ^

 

A lt 'cavaler' dar fara cozi si
pinteni este apolo negru (parnassius mnemosyne). El se distinge usor de fluturele verzei (pieris brassicae) prin aripile transparente, fiind parca din pergament. Omida lui neagra, cu pete galbene-portocalii este greu de descoperit pe frunzele brebenelului (cordialis spec.) din care se hraneste. Uneori, iesind în mai/iunie la 'iarba verde' pe platourile Buzdului, se poate vedea acest fluture rar la marginile luminoase ale padurii.


^ Început ^

>
apolo negru: click pentru marire
parnassius mnemosyne

pieris brassicae.: click pentru marire
fluturele verzei

corydalis spec.: click pentru marire
brebenel

 

Peisajul mediesan ar fi de neînchipuit fara puzderia fluturilor din fam. lycaenidae si zygaenidae. La elesteu se poate vedea în zilele de vara chrysophanus dispar, cu aripile de un rosu metalic, a carui omida traieste pe frunzele de macris (rumex spec.). Pe coastele însorite, presarate cu cimbrisor (thymus serpyllum) îl vedem pe maculinea arion. Facând o excursie pe platoul Buzdului în iulie, îl vedem zburând pe lânga stejari pe quercusia quercus. El este de un albastru mai tulbure pe când femela are o pata de un albastru stralucitor.

quercus robur
ramuri de stejar
>
zyganidae

zyganidae

------------------

lycaenidae


lysandra bellargus

lysandra coridon: click pentru marire
lysandra coridon

chrysophanus dispar: click pentru marire
chrysophanus dispar

lycaena phlaeas: click pentru marire
lycaena phlaeas

maculinea arion: click pentru marire
maculinea arion

quercusia quercus: click pentru marire
quercusia quercus

rumex spec.: click pentru marire
macris

^ Început ^
 
 
 
 
apatura iris: click pentru marire
apatura iris

limenitis populi: click pentru marire
limenitis populi

salix caprea: click pentru marire
salix caprea
<

Bijuterii deosebite si rare din lumea fluturilor le gasim în padurile cu pamânt umed, unde cresc salcii (salix caprea) si plopi tremuratori (populus tremula).Apatura iris, de culoare neagra, ca de matase, a carui aripi sunt prevazute cu o dunga alba si o pata rotunda rosie, ese un flutre deosebit de frumos. Cazându-i lumina într-un unghi deosebit pe aripile de o anvergura de pâna la 60 cm, ele irizeaza într-un albastru splendid. Limenitis populi este mai putin stralucitor însa tot atât de frumos, el irizând mai mult în verde. Partea inferioara a aripilor este colorata în portocaliu, albastru, negru si alb.

^ Început ^

 
 

C ea mai calduroasa perioada a anului este aceea când zboara chazara brizeis pe dealurile Ighisului. Aripile lui negru-maron, decorate cu o dunga alba, irizeazea în verde-metalic, în razele soarelui. Omizile lui traiesc pe specii de plante erbacee (negara, panusita).

>
chazara briseis: click pentru marire
chazara briseis

erbacee: click pentru marire
erbacee

 
sphinx ligustri: click pentru marire
sphinx ligustri

pergesa elpenor: click pentru marire
pergesa elpenor
<

Fara îndoiala, cel mai rapid fluture din zona Mediasului este porumbacul (sphinx ligustri). El poate zbura cu o viteza de pâna la 60 Km pe ora. Bataile aripilor lui ajung la o frecventa de pâna la 100 pe secunda. Zburând pe loc, aidoma unui colibri, el suge nectarul florilor cu trompa lui lunga. Deseori, stând pe veranda casei parintesti din Medias si savurând aroma minunata a petuniilor în serile calde de iunie, am admirat acest zburator exceptional. Un alt 'sfinx' este pergesa elpenor, a carui coloratie este rosie. El zboara în zona vitelor de vie.

^ Început ^

 

Vara se apropie de sfârsit, dar pe departe nu si timpul fluturilor. În septembrie si octombrie, în locuri unde cresc stejarii, zboara catocala fraxini. Aripile au culoarea scoartei stejarului si sunt împodobite cu o dunga albastra.

>
catocala fraxini: click pentru marire
catocala fraxini
 
pyrameis atalanta: click pentru marire
pyrameis atalanta

pyrameis cardui: click pentru marire
pyrameis cardui

vanessa io: click pentru marire
vanessa io

aglais urticae: click pentru marire
aglais urticae

carduus nutans: click pentru marire
specie de scaieti
<

Numarul fluturilor care zboara în luna octombrie este redus. Totusi ei nu au disparut pe departe din zona Mediasului. Unele specii ne viziteaza, venind primavara din Europa de sud si chiar din Africa, urmasii lor întorcându-se în tarile bastinase. Minunatul colorit a lui pyrameis atalanta si pyrameis cardui ne-a fascinat deseori, vazîndu-i când se hranesc din fructele coapte cazute pe jos. Acesta din urma (pirameis cardui) îl mai putem vedea pe florile scaietilor (carduus). Ferindu-se de noptile reci, unele specii cum sunt ochiul de paun de zi (vanessa io) si Aglais urticae îsi cauta noaptea adapost în pivnitele si podurile cladirilor.





^ Început ^
 

Un fluture îl mai putem vedea în zona Mediasului chiar si când încep gerurile, la sfârsitul lui noiembrie si începutul lui decembrie. Este erannis defoliaria, Femela lui este fara aripi. El încheie anul fluturilor.

>
erannis defoliaria: click pentru marire
erannis defoliaria




Dupa un articol de Dr. Busching


[BACK TO THE HOMEPAGE OF MEDIAS CITY]

copyright © by M. Cadelcu
all rights reserved



www.marCaDo.de