Homepage of Medias City in Transsilvania
stema veche welcome ~~ bienvenue ~~ wilkommen ~~ bun venit stema actuala

"Nu departe - vezi orasul Medias în inima tarii dacilor
Prin razboiul lui Gritti, belsugul câmpiilor si izvoarele lui Bacchus,
întrece toate orasele din tara cu o faima fara seaman."


Din epopeea Ruinae Pannonicae a poetului umanist german mediesan
Christian Schesaeus (1535-1585)

         


 

M ediasul
îl gasim în inima României, pe podisul Transilvaniei. Situat pe malul râului Târnava Mare, este înconjurat de dealuri ce se ridica pâna la înaltimea de peste 500 m nm. Fondat de catre colonizatori germani, Mediasul are în urma o istorie zbuciumata de 735 de ani. De departe, venind dinspre Sibiu si comuna Târnava, se vede 'Turnul trompetilor' cel înclinat. El este simbolul cel mai marcant al Mediasului si se numara printre cele 12 turnuri înclinate renumite ale lumii.
Se spune ca, urcând primavara pe serpentinele Hulei Mari, se simte din nou aroma minunata a florilor vitei de vie...


freedom

Primele descoperiri arheologice pe pamânt mediesan dateaza din epoca de piatra primara.
Din epoca de bronz s-au descoperit o secera, un topor si o spirala de bronz. Alte descoperiri arheologice atesta o populare continua a pamântului mediesan de catre grupuri diferite (sciti, celti).
În perioada din jurul anului 100 d.c celtii au fost asimilati de catre populatia bastinasa urmând perioada a treia a epocii de fier, epoca culturii dacice.
Continuitatea în popularea teritoriului mediesan este atestat de o moneda din argint, aratând chipul împaratului Antonius Piusprecum si de alte monezi descoperite pe teritoriu mediesan. Este incontestabil, ca originea poporului român se afla în contopirea populatiei, culturii si limbii romane cu cea dacica în perioada secoleler 2-4 d.c. Începând cu secolul 10 d.c urmeaza patrunderea maghiarilor în zona Transilvaniei de azi. Dupa istoricul Kurt Horet, densitatea populatiei din zona de atunci a Transilvaniei numara 5 locuitori pe km2, ceea ce însemna cca. 300.000 de locuitori în total.
În timpul migratiei popoarelor, populatia din aceasta zona s-a redus la cca. 100.000
Pâna la asezarea populatiei germane(sasii), Transilvania a fost populata (în ordine cronologica) de mai multe grupuri: traci, goti, sciti, celti, daci, romani, goti, gepizi, avari, bulgari, români, pecenegi si maghiari.
M ediasul este mentionat prima oara în 1267. Într-un document este mentionat ca Regele Stefan restituie voievodului Nicolae patru sate, care au mai apartinut deja unui bunic a lui Nicolae. Aceste sate au fost: Medias (Mediasch), Micasasa (Fägendorf), Cloasterf (Klosdorf) si Dupus (Tobsdorf). (În paranteze numele germane).
Mentionat sub numele de 'villa Medies' Mediasul era un oras sasesc pe pamânt apartinând nobililor. Colonizatorii lui au venit în mare parte din zona sudica, a regiunii Sibiului, (care pe vremea aceea era pamânt liber regal), dar si din zona regatul german de atunci. Acesti colonizatori au fost ademeniti cu promisiuni despre independenta si drepturi. Anexiunea scaunelor Medias(Mediasch) si Seica (Schelk), a avut loc mai târziu, în secolul al 15-lea, în timpul fondarii universitatii natiunii sasesti (Sächsische Nationsuniversität).
La sfârsitul secolului al 14-lea, au început repetate invaziuni ale turcilor în Transilvania. Si Mediasul a fost devastat la rândul lui de catre musulmani în anii 1435 si 1438. Ca urmare, cetatea bisericii a fost fortificata si transformata într-o cetate de refugiu. Acest 'castel' (mentionat prima oara în 1425), a fost întarit cu o centura de ziduri puternice între anii 1490 si 1534. Aceasta centura dubla, partial tripla, a fost prevazuta cu turnuri si bastioane. Pentru o mai buna aparare, castelul a fost înconjurat de un sant, care era alimentat din apa Pârâului Mosnei.
Turnurile si zidurile de aparare ale 'castelului' au ramas întregi si se pot vedea si astazi..


În mijlocul 'castelului' se afla biserica evanghelica Sf. Margareta (mentionata prima oara într-un document din anul 1447). Este un edificiu în stil gotic a carui bolta se ridica la înaltimea de 12 m. De mentionat sunt frescele pictate pe peretii interiori a bisericii. Cel mai pretios este altarul în stil gotic din anul 1490.Acest altar a fost descris amanuntit de catre Dr. Otto Folberth în cartea Gotik in Siebenbürgen - der Mediascher Altar. Biserica Sf. Margareta a avut de-a lungul secolelor mai multe orgi, cea actuala a fost montata în 1735. Orga este ornamentata cu motive baroce si produce cu cei 24 registri si cele 1300 de flaute sunete de un colorit minunat.
Cel mai impresionant simbol al orasului este Turnul Trompetilor. Acest turn a fost ridicat în secolul al 13-lea. Mai târziu, în secolul al 15-lea, a fost înaltat la 5 nivele. În acelasi timp a fost terminata si biserica Sf. Margareta. În timpul disputelor diplomatice pentru obtinerea dreptului civic, turnului i s-au mai adaugat 3 nivele în timp de numai 2 luni. Deasemenea, acoperisul turnului a fost prevazut cu tigle colorate vitrificate si i-au fost adaugate cele 4 turnulete. În turn îsi avea locul un paznic, care la vederea apropierii unui dusman, suna alarma din trompeta. De aceea numele turnului. Turnul are în coltul din sudest (între ceasuri), un omulet din lemn, care trage un clopotel anuntând astfel în prealabil bataile la orele exacte ale clopotului. Presiunea enorma a turnului, înalt de 68,5 m, asupra solului nisipos, a dus la înclinarea lui înspre nord. În anii 1927-1930 si pe urma în 1972, turnul a fost consolidat, stabilindui-se pozitia. Înclinarea vârfului fata de verticala este de 2,32 m.
Legenda spune ca Domnitorul Vlad Tepes (din pacate egalat de multi nestiutori cu figura de oroare Dracula a lui Bram Stoker) a fost închis pentru o perioada scurta în acest turn, fiind luat prizonier de catre regele ungur.
Urmare a invaziilor turcesti, s-a pornit la fortificarea orasului. În acest sens, Mediasul a fost sprijinit prin eliberare de impozite, de catre regii Matei Corvin si Vladislav II. Urmând sa aiba o pozitie prioritara fata de scaunele Medias si Seica, locuitorii acestor scaune au trebuit sa contribuie prin aducerea de material de constructie. Fortificarile orasului au fost finalizate în anul 1534. Aceste ziduri de aparare erau completate de 21 de turnuri si bastioane. În prezent zidurile de fortificare mai exista pe lungimea de 1845 m incluzând si 10 turnuri si bastioane. Cele mai marcante dintre aceste edificii remanente sunt Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, fosta Mânastire a Franciscanilor (integrata în sistemul de aparare), unde în prezent se afla muzeul orasului. Vechiul oras, în cadrul zidurilor, a fost conservat si declarat monument istoric, fiind astfel o atractie pentru turisti.    

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
  Personaliti mediesene:

  Florea Valer
  Octavian Fodor
  Prof. Dr. Hermann Oberth
  Jakob Piso
  George Popa
  Stephan Ludwig Roth
  Christian Schesaeus
  Viktor Schunn (versiunea germana)
  Schuster Dutz
  Vancea Augustin
  Alexandru Vlasin


    


Început 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Orientari bibliografice:

  - Mediasch, die siebenbürgisch-sächsische Stadt an der grossen Kokel, Editura Wort und Welt Verlag,
    Thaur/Innsbruck 1992.
  - Medias, natura-istorie-economie Prof. Raica V. Ioan, Editura 'Timopur', Târgu Mures 1994
  - Urkundenbuch zur Geschichte der Deutschen in Siebenbürgen, Editura Academiei Române, 1991;
  - Die Ansiedlung der Siebengürger Sachsen, Thomas Nägler, Editura Kriterion, Buuresti 1992;
  - Aus Urkunden und Chroniken, Gernot Nussbächer, Vol. 1-3, Editura Kriterion, Bucuresti
  - Die Herkunft der Siebengürger und Zipser Sachsen, Ernst Schwarz, Verlag des Süddeutschen Kulturwerks, München 1957
  - Siebengürgen, Menschen-Kirchenburgen-Städte, Helmut Schröcke, Editura Mahnert-Lueg, München 1987    


top
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  NEWS

  Noutati în acest site:


[din 25.04.99] [din 01.05.99] [din 23.05.99] [din 30.05.99] [din 22.07.99] [din 15.08.99] [din 18.09.99] [din 18.10.99]
[din 02.11.99] [din 20.11.99] [din 02.11.00]
  din 25.04.1999:

  - versiunea româna
  -
album foto

  - Biografia umanistului Stephan Ludwig Roth

^^

  din 01.05.1999:

  -
Diashow (slideshow)

^^

  din 23.05.1999:

  
- Noi imagini (imagini vazute din satelit; biserici fortificate, eclipsa '99)
  - Jocurile Internationale ale Copiilor Medias '99


^^

  din 30.05.1999:

  -
date istorice tabelare

^^

  din 22.07.1999:

  -
Date generale

^^

  din 15.08.99

  -
"Apolo în Medias", un an în lumea mediesana a fluturilor

^^  din 18.09.99:

  Protector ecran ptr. WIN95/98/2000 I love Medias
download

  din 18.10.99:

  driver ptr. tastatura româneasca (pt. redarea diacriticelor)
descriere -> download

^^  din 02.11.99

  - Homepage al liceului
Stephan Ludwig Roth din Medias

  din 02.11.99

  - noi vestigii ale
continuitatii poporului român

  din 02.11.99

  - noi
link-uri

^^
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    

Documentatie, webDesign, foto, grafica
de

Marcel G. Cadelcu

Copyright © by marCaDoIT2000

Toate drepturile rezervateînceput


[HOME]La acest site se - eaza mereu ...
Prima publicare: 31.10.1996, ultima prelucrare la: 12.05.2000 prin autorul paginii: Marcel Cadelcu. Ultima prelucrare: 09.11.2005