Homepage of Medias City in Transsilvania
stema veche welcome ~~ bienvenue ~~ wilkommen ~~ bun venit stema actuala

"Nu departe - vezi orașul Mediaș în inima țării dacilor
Prin războiul lui Gritti, belșugul câmpiilor și izvoarele lui Bacchus,
întrece toate orașele din țară cu o faimă fară seamăn."


Din epopeea Ruinae Pannonicae a poetului umanist german mediesan
Christian Schesaeus (1535-1585)

         











































 

M ediașul
îl găsim în inima României, pe podișul Transilvaniei. Situat pe malul râului Târnava Mare, este înconjurat de dealuri ce se ridică până la înălțimea de peste 500 m nm. Fondat de către colonizatori germani, Mediașul are în urmă o istorie zbuciumată de 735 ani. De departe, venind dinspre Sibiu și comuna Târnava, se vede 'Turnul trompeților' cel înclinat. El este simbolul cel mai marcant al Mediașului si se numără printre cele 12 turnuri înclinate renumite ale lumii.
Se spune că, urcând primavara pe serpentinele Hulei Mari, se simte din nou aroma minunată a florilor viței de vie...










































freedom

Primele descoperiri arheologice pe pamânt medieșan dateaza din epoca de piatră primară.
Din epoca de bronz s-au descoperit o seceră, un topor și o spirală de bronz. Alte descoperiri arheologice atestă o populare continuă a pamântului medieșan de către grupuri diferite (sciți, celți).
În perioada din jurul anului 100 d.c celții au fost asimilați de către populația băștinașă, urmând perioada a treia a epocii de fier, epoca culturii dacice.
Continuitatea în popularea teritoriului medieșan este atestat de o monedă din argint, aratând chipul împaratului Antonius Pius, precum și de alte monezi descoperite pe teritoriu medieșan. Este incontestabil, că originea poporului român se află în contopirea populației, culturii si limbii romane cu cea dacică în perioada secoleler 2-4 d.c. Începând cu secolul 10 d.c urmează pătrunderea maghiarilor în zona Transilvaniei de azi. Dupa istoricul Kurt Horet, densitatea populației din zona de atunci a Transilvaniei număra 5 locuitori pe km2, ceea ce însemnă cca. 300.000 de locuitori în total.
În timpul migrației popoarelor, populația din această zonă s-a redus la cca. 100.000
Pâna la așezarea populației germane (sașii), Transilvania a fost populată (în ordine cronologică) de mai multe grupuri: traci, goți, sciți, celți, daci, romani, goți, gepizi, avari, bulgari, români, pecenegi și maghiari.
M ediașul este menționat prima oara în 1267. Într-un document este menționat ca Regele Ștefan restituie voievodului Nicolae patru sate, care au mai aparținut deja unui bunic a lui Nicolae. Aceste sate au fost: Mediaș (Mediasch), Micăsasa (Fägendorf), Cloasterf (Klosdorf) si Dupuș (Tobsdorf). (În paranteze numele germane).
Menționat sub numele de 'villa Medies' Mediașul era un oraș săsesc pe pamânt aparținând nobililor. Colonizatorii lui au venit în mare parte din zona sudică, a regiunii Sibiului, (care pe vremea aceea era pamânt liber regal), dar si din zona regatului german de atunci. Acești colonizatori au fost ademeniți cu promisiuni despre independență și drepturi. Anexiunea scaunelor Mediaș(Mediasch) și Șeica (Schelk), a avut loc mai târziu, în secolul al 15-lea, în timpul fondării universității națiunii săsești (Sächsische Nationsuniversität).
La sfârșitul secolului al 14-lea, au început repetate invaziuni ale turcilor în Transilvania. Și Mediașul a fost devastat la rândul lui de către musulmani în anii 1435 si 1438. Ca urmare, cetatea bisericii a fost fortificată si transformată într-o cetate de refugiu. Acest 'castel' (menționat prima oară în 1425), a fost întărit cu o centură de ziduri puternice între anii 1490 si 1534. Această centură dublă, parțial triplă, a fost prevazută cu turnuri si bastioane. Pentru o mai bună aparare, castelul a fost înconjurat de un șanț, care era alimentat din apa Pârâului Moșnei.
Turnurile și zidurile de apărare ale 'castelului' au rămas întregi si se pot vedea si astazi..


În mijlocul 'castelului' se află biserica evanghelică Sf. Margareta (menționată prima oara într-un document din anul 1447). Este un edificiu în stil gotic a carui boltă se ridică la înălțimea de 12 m. De menționat sunt frescele pictate pe pereții interiori a bisericii. Cel mai prețios este altarul în stil gotic din anul 1490.



Acest altar a fost descris amănunțit de către Dr. Otto Folberth în cartea Gotik in Siebenbürgen - der Mediascher Altar. Biserica Sf. Margareta a avut de-a lungul secolelor mai multe orgi, cea actuală a fost montată în 1735. Orga este ornamentată cu motive baroce si produce cu cei 24 regiștri si cele 1300 de flaute sunete de un colorit minunat.
Cel mai impresionant simbol al orașului este Turnul Trompeților. Acest turn a fost ridicat în secolul al 13-lea. Mai târziu, în secolul al 15-lea, a fost înalțat la 5 nivele. În același timp a fost terminată și biserica Sf. Margareta. În timpul disputelor diplomatice pentru obținerea dreptului civic, turnului i s-au mai adăugat 3 nivele în timp de numai 2 luni. Deasemenea, acoperișul turnului a fost prevăzut cu țigle colorate vitrificate și i-au fost adăugate cele 4 turnulețe. În turn își avea locul un paznic, care la vederea apropierii unui dușman, suna alarmă din trompetă. De aceea numele turnului. Turnul are în colțul din sudest (între ceasuri), un omuleț din lemn, care trage un clopoțel anunțând astfel în prealabil bătăile la orele exacte ale clopotului. Presiunea enormă a turnului, înalt de 68,5 m, asupra solului nisipos, a dus la înclinarea lui înspre nord. În anii 1927-1930 și pe urmă în 1972, turnul a fost consolidat, stabilindui-se poziția. Înclinarea vârfului fața de verticală este de 2,32 m.
Legenda spune ca Domnitorul Vlad Țepes (din păcate egalat de mulți neștiutori cu figura de oroare Dracula a lui Bram Stoker) a fost închis pentru o perioadă scurtă în acest turn, fiind luat prizonier de către regele ungur.
Urmare a invaziilor turcești, s-a pornit la fortificarea orașului. În acest sens, Mediașul a fost sprijinit prin eliberare de impozite, de către regii Matei Corvin și Vladislav II. Urmând să aibă o poziție prioritară față de scaunele Mediaș si Șeica, locuitorii acestor scaune au trebuit sa contribuie prin aducerea de material de construcție. Fortificările orașului au fost finalizate în anul 1534. Aceste ziduri de apărare erau completate de 21 de turnuri si bastioane. În prezent zidurile de fortificare mai exista pe lungimea de 1845 m incluzând și 10 turnuri și bastioane. Cele mai marcante dintre aceste edificii remanente sunt Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, fosta Mânăstire a Franciscanilor (integrata în sistemul de apărare), unde în prezent se afla muzeul orașului. Vechiul oraș, în cadrul zidurilor, a fost conservat și declarat monument istoric, fiind astfel o atracție pentru turiști.



    

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
  Personalități medieșene:

  Florea Valer
  Octavian Fodor
  Prof. Dr. Hermann Oberth
  Jakob Piso
  George Popa
  Stephan Ludwig Roth
  Christian Schesaeus
  Viktor Schunn (versiunea germană)
  Schuster Dutz
  Vancea Augustin
  Alexandru Vlașin

    


Început



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Orientări bibliografice:

  - Mediasch, die siebenbürgisch-sächsische Stadt an der grossen Kokel, Editura Wort und Welt Verlag,
    Thaur/Innsbruck 1992.
  - Mediaș, natura-istorie-economie Prof. Raica V. Ioan, Editura 'Timopur', Târgu Mureș 1994
  - Urkundenbuch zur Geschichte der Deutschen in Siebenbürgen, Editura Academiei Române, 1991;
  - Die Ansiedlung der Siebengürger Sachsen, Thomas Nägler, Editura Kriterion, București 1992;
  - Aus Urkunden und Chroniken, Gernot Nussbächer, Vol. 1-3, Editura Kriterion, București
  - Die Herkunft der Siebengürger und Zipser Sachsen, Ernst Schwarz, Verlag des Süddeutschen Kulturwerks, München 1957
  - Siebengürgen, Menschen-Kirchenburgen-Städte, Helmut Schröcke, Editura Mahnert-Lueg, München 1987




    


Început
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  NEWS

  Noutăți în acest site:

[din 25.04.99] [din 01.05.99] [din 23.05.99] [din 30.05.99] [din 22.07.99] [din 15.08.99] [din 18.09.99] [din 18.10.99]
[din 02.11.99] [din 20.11.99]
  din 25.04.1999:

  - versiunea româna
  -
album foto

  - Biografia umanistului Stephan Ludwig Roth

^^

  din 01.05.1999:

  -
Diashow (slideshow)

^^

  din 23.05.1999:

  
- Noi imagini (imagini văzute din satelit; biserici fortificate, eclipsa din 11.08.99)
  - Jocurile Internationale ale Copiilor Mediaș '99


^^

  din 30.05.1999:

  -
date istorice tabelare

^^

  din 22.07.1999:

  -
date generale

^^

  din 15.08.99

  -
"Apolo în Mediaș", un an în lumea medieșană a fluturilor

^^

  din 18.09.99:

  Protector ecran ptr. WIN95/98/2000 I love Medias
download

  din 18.10.99:

  driver ptr. tastatura româneasca (pt. redarea diacriticelor)
descriere -> download

^^





  din 02.11.99

  - Homepage al liceului
Stephan Ludwig Roth din Mediaș

^^





  din 02.11.99

^^

  - noi vestigii ale continuitatii poporului român



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

Documentație, webDesign, foto, grafică
de

Marcel G. Cadelcu

Copyright © by marCaDoIT 2000
Toate drepturile rezervate



început

[HOME]



  La acest site se   - ează mereu ..
  Prima publicare: 31.10.1996, ultima prelucrare la: 12.05.2000 prin autorul paginii: Marcel Cadelcu. Ultima prelucrare 09.11.2005